Schoenherstellers
Fysieke belasting is de belasting die het houding- en bewegingsapparaat van mensen (rug, nek, schouders, ledematen gewrichten en spieren) ondervindt tijdens fysieke arbeid. Fysieke belasting wordt pas gezondheidsbedreigend als het fysieke overbelasting wordt. Of dit daadwerkelijk gebeurt, zijn een aantal factoren van belang, namelijk:
• de aard en de duur van de ingenomen werkhouding
• de grootte van de uitgeoefende krachten
• de frequentie waarmee een taak wordt uitgevoerd.
Bij werkhoudingen wordt onderscheid gemaakt in dynamische en statische houdingen. Er is sprake van een statische werkhouding als een lichaamsdeel 4 seconden of langer eenzelfde houding aanneemt. Met dynamische werkhouding wordt bedoeld dat het lichaam tijdens het werk vrijwel steeds van houding verandert. Bij werk waarbij iemand voortdurend in beweging blijft en niet langer dan vier seconden dezelfde houding aanneemt is sprake van dynamische werkhoudingen.
Wanneer dynamische houdingen frequent worden uitgevoerd kan er afhankelijk van de frequentie en de uitgeoefende kracht sprake zijn van:
• repeterende bewegingen.
Het gaat bij repeterende bewegingen vaak om een combinatie van een statische belasting in het bovenlichaam en een dynamische belasting van de armen. Statische belasting in het bovenlichaam (o.a. de schouders) veroorzaakt problemen met doorbloeding in de armen. Andere vormen van fysieke belasting zijn:
• tillen en dragen;
• duwen en trekken;
• langdurig staan,
Door op het enkele risico te klikken kom je bij de aandachtpunten die per risico zijn beschreven in deze arbocatalogus.
Voor een inventarisatie van beeldschermwerk kan de 'Check beeldschermwerk' worden gebruikt. De check bestaat uit een lijst met in totaal 29 vragen die met ja of nee beantwoord moeten worden en via een eenvoudige rekenmethode aangeeft op welk onderwerp verbetering van de werksituatie nodig is. De methode is in te zien via
www.euronorm.net.
In de schoenherstel kunnen m.b.t. fysieke belasting de volgende werkzaamheden belastend zijn:
• het staand uitvoeren van schoenherstelwerkzaamheden;
• repeterende handelingen met de handen en statische belasting van het bovenlichaam;
• het tillen en dragen van werkvoorraden;
• de inrichting van de werkplek, met name de werkhoogte en de reikafstand van de middelen.
Gezondheidsgevaren
Bij overbelasting herstelt het lichaam zich onvoldoende, waardoor lichamelijke vermoeidheid optreedt. Dit kan zich uiten in een gevoel van algehele lichamelijke vermoeidheid (wanneer grote spiergroepen worden gebruikt) en lokale vermoeidheid wanneer het lichaam plaatselijk wordt belast.
Daarnaast kan de gevoeligheid voor (infectie)ziekten toenemen, en kunnen door verminderde concentratie en lichaamscoördinatie de veiligheidsrisico’s toenemen. Voorbeelden zijn: het optreden van blessures door struikelen, en het maken van fouten, zoals het niet goed reageren op storingsmeldingen. Of deze gevolgen ook echt optreden hangt onder andere af van de belastbaarheid van de persoon zelf.