Toxische stoffen
Als er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen moet worden nagegaan of de risico’s voor werknemers beheerst worden. Dit kan gedaan worden met behulp van de RI&E en soms ook met andere inventarisatie-instrumenten. Om de risico’s voor werknemers tot een minimum te beperken zijn de volgende onderdelen in het beleid opgenomen:
- Registratie van gevaarlijke stoffen;
- Beoordelen van de blootstelling aan stoffen en stof
- Het toepassen van de arbeidshygiënische strategie bij het treffen van maatregelen (eerst maatregelen aan de bron).
- Etikettering van verpakkingen;
- Voorlichting en onderricht;
Voor sociale veiligheid worden oplossingen gegeven volgens de
Arbeidshygiënische strategie. De volgorde is:
- bestrijding aan de bron, ondergebracht in de rubriek voorkomen.
- maatregelen gericht op collectieve bescherming en maatregelen gericht op
- individuele bescherming, ondergebracht in de rubriek beperken
- doeltreffende en passende persoonlijke beschermingsmiddelen, ondergebracht in de rubriek beschermen samen met instructie en voorlichting en afhandeling van incidenten waaronder opvang en nazorg.
De niveaus zoals hierboven besproken komen tot uiting in de
Oplossingentabel.
Het zal per bedrijf en per situatie verschillen welke oplossing het beste past en toepasbaar is. Wel moet, eventueel op termijn, worden gestreefd naar een oplossing zo dicht mogelijk bij de bron.
Voor het inventariseren en evalueren van de risico's van gevaarlijke stoffen en stof zijn de volgende tools aanwezig:
Schoentechniek veilig (http://www.schoentechniekveilig.nl)
In 2006 is in binnen het VASt-programma de software 'Schoentechniekveilig' ontwikkeld om aangesloten leden een ondersteunende tool aan te reiken op het gebied van het uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie van gevaarlijke stoffen. De RI&E gevaarlijke stoffen maakt gebruik van een prioriteringsmodel afkomstig uit de generieke Stoffenmanager 2.0 en is branchespecifiek gemaakt. Dit houdt in dat werkplekrisico's worden ingedeeld in ROOD, ORANJE en GROEN. Deze uitkomsten laten voor een schoenhersteller- of orthopedische schoentechnicus zien waar mogelijke risico's spelen. Binnen het programma kan een Plan van Aanpak kan worden opgesteld worden om risico's te beperken en kan nagegaan worden of bij eventuele oplossingen de kleurcode wijzigt (en het risico vermindert).
Tevens is ook in het programma opgenomen de mogelijkheid tot registratie van Carcinogene, Mutagene en Reprotoxische (CMR) stoffen.
Leden kunnen gebruik maken van een productendatabase waarin veiligheidsinformatiebladen (MSDS'en) zijn opgenomen van chemicaliën die in beide branches worden toegepast.
Wanneer bij de prioritering ORANJE of ROOD verkregen wordt, moeten maatregelen getroffen worden, of dient de blootstelling diepgaander onderzocht te worden. Dit kan door een schattingsmethodiek zoals de generieke stoffenmanager 4.0 of metingen volgens NEN 689. De NEN normen zijn te bestellen bij het Nederlandse normalisatie instituut via http://www2.nen.nl/nen/servlet/dispatcher.Dispatcher?id=HOME.
Stoffenmanager 4.0 (http://stoffenmanager.nl)
In de Arboregelgeving staat dat de beoordeling van de mate van blootstelling kan plaatsvinden door het uitvoeren van metingen OF het berekenen aan de hand van een kwantitatief model. Stoffenmanagers 4.0 is zo'n model. Met behulp van de stoffenmanager kan per taak berekend worden wat de bloostelling is aan gevaarlijke stoffen en kan door het optellen van taken met dezelfde gevaarlijke stof de dagdosis worden berekend. De uitkomsten worden weergegeven in mg/m3 , deze kunnen vervolgens worden vergeleken met een grenswaarde. De tool is goedgekeurd door de Arbeidsinspectie en kan gezien worden als alternatief voor (dure) metingen.
PIMEX
PIMEX is een instrument dat voor het inventariseren van blootstelling en het geven van voorlichting gebruikt kan worden. Daarbij worden metingen gekoppeld aan een video-opname en het effect van genomen maatregelen, bijvoorbeeld het dragen of juiste gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen, zichtbaar gemaakt in realistische (werk)situaties. De zo gemaakte opnames zijn dan ook bijzonder geschikt om gebruikt te worden als voorbeeld tijdens voorlichtingsactiviteiten. PIMEX films zijn onder ander te vinden op http://www.arbo.nl/clipotheek/schadelijke-stoffen en via de website van schoentechniekveilig via de volgende link http://www.schoentechniekveilig.nl/authorized/Voorlichtingsmateriaal.aspx